19.4.2021

Kerran otavalainen, aina otavalainen

Seija Satama, Raila Kaukosuo ja Anne Virkkula ovat työskennelleet Otavalla yli 40 vuoden ajan. Kaikki kolme yhtä mieltä siitä, että parhaita asioita työssä ovat aina olleet hyvä työilmapiiri ja mukavat työkaverit.

Seija Satama, myyjä, Haminan Suomalainen Kirjakauppa,
40 vuotta Otavalla 

Miten päädyit Otavalle ja Suomalaiseen Kirjakauppaan töihin? 

Kun valmistuin aikoinani kauppakoulusta, aloitin heti viikonlopun jälkeen jännittyneenä kolmen kuukauden työharjoittelun silloisessa Info-kirjakaupassa, ja sillä tiellä harjoitellaan yhä. 

Muutama vuosi myöhemmin Infon osti Rautakirja Oy, ja meistä tuli Suomalaisen Kirjakaupan työntekijöitä. Siitä taas muutaman vuoden päästä olimmekin jo Sanoma Oy:n palveluksessa, ja nyt viimeisimpänä tulimme osaksi Otava-konsernia. Työnantaja on siis vaihtunut matkan varrella muutamaan kertaa, mutta ilokseni olen aina saanut olla samassa Haminan liikkeessä töissä. 

40 vuoden työharjoitteluni ajan, joksi sitä aina kutsun, olen ollut vain lyhyet pätkät pois: äitiys- ja hoitovapaalla ja muutamia vuosia sitten puoli vuotta Karhulan liikkeessä myymälävastaavana. 

Mikä on tärkeimpiä työhön liittyviä oppeja, jonka olet työurallasi saanut? 

Onnistunut asiakaspalvelu on mielestäni kaiken a ja o. On jaksettava olla iloinen ja positiivinen, kuunnella asiakasta ja olla aidosti kiinnostunut hänestä. Suurin osa asiakkaista onkin todella mukavia ja vuosien varretta tutuksi tulleita. Toki joukkoon mahtuu myös joskus asiakas, jota jokin harmittaa. Silloin on pistettävä kaikki peliin, jotta lopputulos on onnistunut. Väittelemään en koskaan lähde, aina on tilanteet hoidettu diplomaattisesti ja asiakas saatu poistumaan tyytyväisenä ja niin, että hän tietysti tulee uudelleenkin. 

Miten työsi on muuttunut työurasi aikana? 

Työ on muuttunut paljon ja muuttuu yhä nopeammalla tahdilla erityisesti sähköisten palvelujen lisääntymisen myötä. Työuraa aloittaessani esimerkiksi inventaariota tehtiin kolmen kuukauden ajan kynällä ja paperilla. Tietokoneita ei ollut, varastokirjanpidosta puhumattakaan. Nykyään homma hoituu kännyköillä parissa päivässä. Myös tilaukset tavarantoimittajille ja kustantajille tehdään nykyisin puhelimella. 

Mielenkiintoista on ollut myös huomata, miten suhtautuminen pokkareihin on vuosien aikana muuttunut. Kun pokkareita alkoi ilmestyä, eivät asiakkaat aluksi pitäneet niitä kirjoina ollenkaan, vaan halusivat kalliimmasta hinnasta huolimatta ostaa kovakantisen kirjan. Nykyään pokkari on hyväksytty kovakantisen kaveriksi: se on edullinen, kevyt ja kätevä ottaa reissulle mukaan. Painettujen kirjojen rinnalle ovat tulleet myös e- ja äänikirjat. 

Suomalaisen Kirjakaupan myyjä Seija Satama ihailee saamaansa kultaista Agricola-mitalia.
Seija Satama sai muiden 40 vuotta palvelleiden tavoin kultaisen Agricola-mitalin.

Mikä on parasta työssäsi?  

Mukava työyhteisö on mielestäni kaikkein tärkeintä, ja se on meillä täällä Haminan myymälässä aina ollut todella hyvä. Meillä on aina yhdessä autettu toisia ja pohdittu ratkaisuja, huumoria unohtamatta. Työkaverit ovatkin se asia, jota jään varmasti kaipaamaan, jos ja kun joskus pääsen eläkkeelle. Toinen asia ovat tietysti asiakkaat. On monia, joita olen palvellut koko 40 vuoden ajan, ja paljon on tullut myös uusia asiakkaita. Tuntuu mukavalta, kun myös nuoret tulevat käymään kivijalkaliikkeessä, eivätkä asioi pelkästään verkossa. 

Tuleeko mieleesi jokin erityisesti mieleen painunut tapahtuma työurasi varrelta? 

Työurani alussa oli tapana, että oppikirjoja kuljetetaan myymälästä maakuntien peruskouluihin ja kirjastoihin. Minäkin ajoin lähes päivittäin Haminan myymälästä viemään kirjoja pisimmillään 30 kilometrin päähän. Isommat yritykset tilasivat myös konttoritarvikkeita, ja nekin vietiin heille paikan päälle. Työpäivät olivat mukavan vaihtelevia, kun niihin kuului niin kirjojen viemistä kuin myymälässä erilaisten hommien hoitamista. 

Eikä voi unohtaa myöskään perinteisiä, kolmipäiväisiä Haminan Elomarkkinoita, joissa meillä oli joka kerta kirja- ja tavarapöydät ulkona liikkeen edessä. Kauppa kävi kuin häkä ja vanha rahastajan olkalaukku pursusi seteleitä! 

Asiakaspalvelun tilausten käsittelijä Raila Kaukosuo on työskennellyt Otavalla 45 vuotta.
Asiakaspalvelun tilausten käsittelijä Raila Kaukosuo on työskennellyt Otavalla 45 vuotta.

Raila Kaukosuo, myyntipalvelu, asiakaspalvelu, Otavalla 45 vuotta 

Miten päädyit Otavalle töihin? 

Olin alun perin töissä Suuressa Suomalaisessa Kirjakerhossa, joka yhdistettiin vuonna 1987 Otavaan. Työpaikkani oli silloin Hietalahden rannassa. Muutos ei tuntunut silloin kovinkaan isolta, kun työpaikka, työkaverit ja esimies säilyivät ennallaan. Olen alusta saakka työskennellyt asiakaspalvelussa ja tilauskäsittelyssä. 

Mikä on tärkeimpiä työhön liittyviä oppeja, jonka olet työurasi aikana saanut? 

Olen saanut tehdä paljon töitä itsenäisesti. Työllä on ollut toki aina tietyt raamit, mutta olen saanut paljon itse päättää asioista ja ottaa niistä selvää, usein vähän onkiakin tietoja. Sitä kautta olen oppinut tuntemaan paljon talon muitakin osastoja ja asioita. 

Miten työsi on muuttunut työurasi aikana? 

Ennen tehtäviä tehtiin enemmän käsin, vuosien saatossa yhä enemmän ja enemmän työ on siirtynyt tietokoneella työskentelyyn. Ennen tilaukset tulivat esimerkiksi myyjiltä ja ne tarkistettiin käsin, ja kaikki hinnat piti muistaa ulkoa. Nyt kone antaa vastauksen kaikkeen. 

Mikä on parasta työssäsi?  

Työni on sopivan itsenäistä, ja olenkin pitänyt työstäni aina. Minulla on myös aina olleet hirveän hyvät työkaverit ja esimiehet, joiden kanssa ei koskaan ole tarvinnut olla nokat vastatusten. Harvoin on ollut sellaista aamua, jolloin olisin miettinyt, että voi ei, kun pitää lähteä töihin. 

Tuleeko mieleesi jokin erityisesti mieleen painunut tapahtuma työurasi varrelta? 

Mieleen on jäänyt erityisesti se, kun muutimme Hietalahden rannasta vasta valmistuneeseen Maistraatinporttiin. Tilat olivat uudet ja hienot, ja silloin pidettiin myös isot avajaisjuhlat. Muutenkin Maistraatinportista on jäänyt paljon hyviä muistoja. 

Oulun Suomalaisen Kirjakaupan myyjä Anne Virkkula on ollut kirja-alalla 16-vuotiaasta saakka.
Oulun Suomalaisen Kirjakaupan myyjä Anne Virkkula on ollut kirja-alalla 16-vuotiaasta saakka.

Anne Virkkula, myyjä, Oulun Suomalainen Kirjakauppa, 45 vuotta Otavalla 

Miten päädyit Otavalle / Suomalaiseen Kirjakauppaan töihin? 

Olen aina pitänyt lukemisesta ja pienenä luinkin lähikirjaston lähes tyhjäksi. Kun olin 16-vuotias, silloisessa Pohjalaisessa Kirjakaupassa työskennellyt ystäväni houkutteli minutkin kirjakauppaan töihin. Aikanaan ystävä lähti kirjakaupasta muualle töihin, mutta minä jäin. Myöhemmin Rautakirja Oy osti Pohjalaisen Kirjakaupan, ja meistä tuli Suomalainen Kirjakauppa. 

Mikä on tärkeimpiä työhön liittyviä oppeja, jonka olet työurasi aikana saanut? 

Työssäni rikkaus on ollut se, että olen saanut kirjakaupassa tehdä kaikkea mahdollista aina varastossa työskentelystä somistukseen ja myyntiin. Hienoa on ollut myös vuosien aikana nähdä kirja-alan vaiheet ja muuttuminen. 

Miten työsi on muuttunut työurasi aikana? 

Tiimityö ja yhdessä tekeminen on nykyään vielä tiiviimpää kuin ennen. Muitakin muutoksia on toki tullut vuosien myötä, mutta se tärkein on silti aina pysynyt samana: asiakaspalvelu ja asiakkaan auttaminen. 

Mikä on parasta työssäsi?  

Asiakkaiden kohtaaminen on aina ollut vahvuuteni. Minusta on ihana mennä asiakkaiden luo ja auttaa heitä valitsemaan sopiva kirja. Ylipäätänsä kirja on mahtava tuote: uusista kirjoista näkee saman tien ajan virtaukset ja trendit, sillä niistä tehdään aina kirja. Kirja ei vanhene koskaan, aina tulee uusia mielenkiintoisia aiheita. Meillä on myös aina ollut hyvä työilmapiiri, sekin on ollut mukavaa. 

Tuleeko mieleesi jokin erityisesti mieleen painunut tapahtuma työurasi varrelta? 

Ehkä parhaiten mieleen ovat jääneet kustantajien järjestämät tiedotustilaisuudet, joissa vierailivat sen ajan ”julkkikset” kertomassa kirjoistaan sekä useat palkintomatkat ulkomaille, joilla tutustui muihinkin alan ihmisiin. 

Onnea otavalaiset!

Vuoden 2020 aikana suuri joukko konsernilaisia saavutti määrävuosia konsernin yhtiöiden palveluksessa. Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi sekä syksyn juhla että helmikuun juhla jouduttiin perumaan.


Otavalainen onnittelee kaikkia määrävuosia saavuttaneita!