1.4.2022

Lähituotanto ja vastuullisuus vetävät asiakkaita Otavan Kirja­painoon  

Paperipula vaivaa kirjapainoja, mutta siitä huolimatta Otavan Kirjapainossa viime vuosi oli menestyksekäs. Yksi syy paperipulaan Euroopassa on painotuotteiden tuotannon takaisinveto Aasiasta. Lähituotannon vetovoima kasvaa ympäristöarvojen korostuessa.

Paperin saatavuus on heikentynyt kaikkialla maailmassa, eikä Suomi ole poikkeus.  

Panu Kupila.

”Paperipula on monen tekijän summa. Ympäri maailmaa paperitehtaat ovat vähentäneet hienopaperin tuotantoa. Koronasta johtuneiden sulkutilojen jälkeen paperille alkoi kuitenkin tulla paljon kysyntää. Kun tuotanto ei pystynyt vastaamaan nopeasti kysyntään, alkoi hamstraaminen ja korvaavien tuotteiden etsintä”, Otavan Kirjapainon tuotantopäällikkö Panu Kupila kertoo. 

”Syksyllä 2021 paperipula alkoi konkretisoitua kirjapainossa, eikä muuta ratkaisua ole näköpiirissä kuin kysynnän tasoittuminen. Joudumme tilaamaan paperit monta kuukautta etukäteen pitääksemme tuotannon käynnissä”, hän jatkaa. 

Kotimaiset paperitehtaat myyvät tuotteensa kansainvälisillä markkinoilla, eivätkä yritykset voi suosia suomalaisia asiakkaitaan. 

”Meillä on erinomaiset suhteet suomalaisiin paperitehtaisiin ja yhteistyöllämme on pitkät perinteet. Kilpailemme kuitenkin samoista papereista esimerkiksi Baltian kirjapainojen kanssa. Suomessakin tuotantokapasiteettia on huomattavasti vähemmän kuin ennen. Tänä keväänä UPM:n lakko on myös vaikuttanut paperin saatavuuteen. Kun vielä kolme vuotta sitten ostimme 95 prosenttia paperista Suomesta, nyt jopa puolet paperista tulee ulkomailta”, Otavan Kirjapainon myyntiryhmäpäällikkö Jukka Pirttinen sanoo. 

Ikävä kyllä paperin hinnan nousu siirtyy kirjan hintaan.  

”Paperin hinta on noussut noin 35 prosenttia, mutta kirjan hinnasta paperin osuus on tietysti pieni. Myös painovärien hinta on noussut. Kirjan valmistuskulut ovat noin 7–10 prosenttia kirjan lopullisesta myyntihinnasta”, Kupila sanoo. 

Inkjetillä tulostetut rullat ovat odottamassa kirjojen sisusblokin sidontaa. Yhdelle rullalle mahtuu keskimäärin 500 kirjaa.

Pieniä painoksia ja paljon nimikkeitä 

Myynnin kannalta vuosi 2021 oli Otavan Kirjapainolle hyvä. Pandemian ollessa pahimmillaan ihmiset eivät liikkuneet kirjakaupoissa, minkä kautta mukana on nyt myös patoutunutta kysyntää. 

Jukka Pirttinen.

”Painetun kirjan volyymi on ollut viime vuosina hienoisessa laskussa. Tämä johtuu osittain äänikirjan tulosta markkinoille. Tulevaisuus riippuu paljon siitä, missä muodossa kirjaa halutaan kuluttaa. Valmistamme kirjoja ja voimme tehdä niitä myös äänikirjan muodossa. Haemme kasvua kaiken aikaa”, Pirttinen sanoo.  

”Pokkarit eli taskukirjat ovat vähentyneet ja äänikirjat kasvaneet vahvasti. Kovakantinen kirja sen sijaan jatkaa edelleen elämäänsä”, Pirttinen jatkaa. 

Investoinneissa näkyy tarve pienemmille painoksille. 

”Olemme panostaneet investoinneissamme digipainoon, jonka avulla saamme nopeasti painettua pieniä alle tuhannen kappaleen painoksia. Niiden avulla hallitaan myyntiä ja vähennetään hukkaa ja varastointitarvetta. Nimikkeiden määrä sen sijaan on kasvanut, ja uskomme, että tämä trendi tulee jatkumaan. Tällä hetkellä neljännes tuotannostamme on digipainettu”, Kupila sanoo. 

Sama ilmiö näkyy myös oppikirjapuolella. 

”Oppikirjoissa painokset ovat puolittuneet ja nimikkeitä on paljon. Sähköisten aineistojen myötä oppikirjojen painaminen on vähentynyt reippaasti. Olen hieman huolissani, koska juuri koulussa on perinteisesti opittu painettujen kirjojen käyttäjiksi. Nähdäkseni kirja on edelleen maailman paras käyttöliittymä”, Pirttinen pohtii. 

Investointeja tehdään parhaillaan myös jälkikäsittelyn puolelle. 

”Meillä on edessä sitomon nykyaikaistaminen. Investoinnit tehdään aina kysynnän pitkän aikavälin arvioiden mukaan. Sitomokapasiteettia on lähtenyt paljon Suomesta pois, joten näemme, että meidän kannattaa tarjota tätä asiantuntemusta vaativaa palvelua muillekin painotaloille”, Kupila toteaa. 

Lankasidonta eli neulonta on perinteisin kovakantisten kirjojen kirjansidontatapa, ja nyt se voidaan toteuttaa myös digitaalisesti painetuille kirjoille. Kirjapainossa on tuotu tämä perinteinen sidontamenetelmä nykypäivään.
Oppikirjan sidontaa Otabinderillä: sidottavan kirjan arkit lähtevät sidontaan alistusasemista.

Kotimaisuus ja vastuullisuus ovat valtti­kortteja 

Painotöitä on palaamassa Aasiasta Eurooppaan, koska kuluttajat vaativat yhä vastuullisempaa tuotantoa. Myös toimitusvarmuus ja luotettavuus ovat tärkeitä tekijöitä.  

Kirjoja on valmistettu Otavassa jo yli sadan vuoden ajan vastuullisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kirjat on valmistettu kotimaassa, energiatehokkaasti ja ympäristöä kunnioittaen. Yrityksen vastuullisuudesta kertovat myös Joutsenmerkki ja Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu.  

”Meille on merkittävä maine-etu, että olemme osa Otavan konsernia, maan ykkösbrändiä kirja-alalla. Otava on kasvollinen perheyritys, ja olemme lähituottaja suomalaisille kustantamoille. Kustantajat voivat olla varmoja vastuullisuudestamme tilatessaan painotyön meiltä. Ekologisuudesta on tullut merkittävä tekijä painopaikan valinnassa. Myös viimeaikaisten logistiikkaongelmien vuoksi moni valitsee nyt paikallisen toimijan”, Pirttinen kertoo. 

Kevät sujuu toiveikkaissa tunnelmissa. 

”Tuotannon näkökulmasta lähituotannon arvostus tarkoittaa sitä, että myynti vetää ja kevään näkymät ovat hyvät. Meillä on positiivinen vire tällä hetkellä”, Kupila vakuuttaa. 

Otavamedian aikakauslehdet painetaan Suomessa 

Otavamedia on vuoden 2021 lopulla keskittänyt kaikkien lehtiensä painatuksen Suomeen osana Otava-konsernin ympäristötoimien tehostamista ja suomalaisen työn tukemista. Samalla Otavamedia vastaa asiakkaiden ja muiden sidosryhmien esittämiin toiveisiin – lehtien painaminen kotimaassa on noussut ajan mittaan keskusteluihin yhä useammin. 

Merkittävä osa Otavamedian aikakauslehdistä painettiin Suomessa jo aiemmin. Muutosvaiheessa loppujenkin painatus siirrettiin Virosta Suomeen, ja lisäksi kolmen lehden painatus siirrettiin Suomen sisällä logistisesti toimivampaan painopaikkaan. Näin kuljetuksia ja muun muassa polttoaineen kulutusta voidaan ratkaisevasti vähentää ja ympäristökuormaa keventää.  

Suurin osa Otavamedian painotyöstä on keskitetty yhteen painotaloon, PunaMustaan. Kaikkien siellä painettavien Otavamedian lehtien prosessi sisältää hiilijalanjäljen kompensoinnin. Kompensointi pohjautuu hiilijalanjäljen laskentaan, joka on käynnistetty kaikissa PunaMustassa painettavissa Otavamedian lehdissä vuoden 2022 alusta. 

Lue lisää Oivan uutisesta!