3.11.2020

Missä olisimmekaan ilman aakkosia ja mehiläisiä?

Uudenmaankadun pääsisäänkäynnin pintoja uudistettiin kesän aikana, ja kaarikäytävän seiniin maalattiin uusi fresko. Sisäänkäynnistä tuli mieleenpainuva elämys talossa vieraileville.

Freskon on suunnitellut lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina toimiva pariskunta Sami Toivonen ja Aino Havukainen. Freskossa seikkailevat Havukaisen ja Toivosen kuuluisat lastenkirjahahmot Tatu ja Patu sekä mehiläiset.

Seinämaalauksen innoittajana on Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1894 maalaama teos Ad Astra, jonka nimi tulee latinankielisestä sanonnasta per aspera ad astra, vaikeuksien kautta tähtiin.

Otavan freskon nimi on Tatu et Patu, septem stellae, duo soles, apes et alphabetum, eli Tatu ja Patu, seitsemän tähteä, kaksi aurinkoa, mehiläisiä ja aakkoset.

Freskon maalasi kaarikäytävän seiniin Silvano Di Prospero.

Otavan freskossa ihmisille äärimmäisen tärkeä eläin, mehiläinen, pääsee kantamaan sivistyksen symboleita, kirjaimia.

Otavan seinämaalauksessa Tatu ja Patu ovat nousseet pimeydestä valoon kirjojen avulla.

Lukeminen ja sivistys on tie ymmärtämiseen, empatiaan ja oivaltamiseen. Seinämaalauksessa sivistyksen valon, eli aurinkojen, lisäksi tuikkivat Otavan seitsemän tähteä, joita pitelevät mehiläiset.

Seinämaalauksen innoittajana on Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1894 maalaama teos Ad Astra.

Idea mehiläisiin tuli Otavan pääoven yläpuolelle kiveen hakatuista mehiläisistä.

Mehiläinen löytyy myös Otavan vanhasta logosta.

Mehiläiset ovat tärkeitä kaikelle elämälle.

Idea mehiläisiin tuli Otavan pääoven yläpuolelle kiveen hakatuista mehiläisistä ja löytyypä mehiläinen myös Otavan vanhasta logosta. Mehiläinen viittaa Kalevalan runoon, jossa mehiläisen tuoma voide herätti Lemminkäisen kuolleista.

Mehiläisten merkityksestä elämälle puhutaan paljon nykyäänkin, kun pölyttäjien määrä on huolestuttavasti vähentynyt. Mehiläiset ovat siis totisesti parrasvalonsa ansainneet.

Mehiläisten merkityksestä ihmiskunnalle on alettu puhumaan entistä enemmän, pitäväthän pörriäiset huolta viljelykasvien pölyttämisestä ja ruoan tuotannosta.

Maalauksen toisessa osassa mehiläisillä on kunnia kannatella myös aakkosia. Viitisen tuhatta vuotta sitten maanviljelyksen lisäksi sumerit kehittivät myös ensimmäisen kirjoitusjärjestelmän, kiilakirjoituksen. Kirjoitusjärjestelmän syntymiseen vaikutti kaupungistuminen ja kaupankäynti, pitihän asiat saada merkittyä luotettavasti muistiin.

Kaupungistumisen mahdollisti puolestaan maatalouden kehittyminen. Ja kas, mehiläisillä on taas sormensa (tai siis raajansa) pelissä tässäkin asiassa. Mehiläiset eivät kuitenkaan pitele maalauksessa kiilakirjoitusmerkkejä, vaan latinalaisia aakkosia, joihin suomen kielenkin aakkoset perustuvat.