28.5.2021

Hyvän loman avaimet

Minuutilleen aikataulutettu kesänvietto stressaa siinä missä kiireinen työkin, mutta joustavasti suunniteltuna loma palauttaa arjen paineista. Miten säilyttää saavutettu tasapaino myös loman jälkeen?

Lääkärikeskus Mehiläisen vastaava työpsykologi Maaret von Wright ja suorituskyvyn valmennukseen erikoistuneen Hintsa Performancen valmennusjohtaja Matti Kontsas muistuttavat, että loma voi jopa lisätä stressiä liian suurine odotuksineen ja täyteen ahdettuine aikatauluineen.

Maaret von Wright

He painottavat, että loma ei saa olla suoritus, eikä yhtä täpötäyteen ohjelmaa ahdettu kuin työkalenteri.

”Hyvän olon säilyminen riippuu paljon siitä, kuinka väsynyt ja stressaantunut on lomalle lähtiessä. Joillakin voi mennä puolet ajasta univelkojen maksamiseen. Tutkimusten mukaan loman vaikutus yksittäisenä tekona on yllättävän lyhyt, parista päivästä muutamaan viikkoon”, von Wright toteaa.

Loman irtiotto on toki tärkeää, mutta vielä tärkeämpää olisi rytmittää normaali arki siten, että siihen sisältyisi automaattisesti riittävästi aikaa rentoutumiselle. Stressin nollaus ei kanna pitkälle, jos työ jatkuu loman jälkeen yhtä hektisenä kuin ennen.

Matti Kontsas

”Palautumisen tarpeeseen suhtaudutaan turhan välinpitämättömästi. Ihmisen kroppa on tosi kestävä. Välillä liiankin. Työn imussa kuvittelemme itsemme voittamattomiksi supernaisiksi ja -miehiksi ja venytämme voiman tunnossa jaksamistamme turhan pitkälle”, Kontsas arvioi.

Kehokin tarvitsee huoltoa

Ihmiset eivät ole robotteja vaan tarvitsevat rasituksen ja levon tasapainoa. Riittävä palautuminen on edellytys sille, että ylipäänsä jaksamme tehdä työtä. Korona on myös lisännyt ”korjausvelkaa”, kun vuotuisia terveyshuoltoja, kuten hammas- ja silmälääkärikäyntejä, on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

”Konekaan ei kestä loppumattomiin, jollei sitä välillä huolla. Suun terveys esimerkiksi vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin”, von Wright havainnollistaa.

Yksilölliset voimavaramme vaihtelevat elämän ja terveydentilan myötä, joten ei ole tarkkaa määrettä sille, paljonko palautumiselle tulisi varata aikaa.

Kontsas ja von Wright painottavat, että palautumisesta ei tule tehdä suoritusta. Irtiotto arjen rutiineista loman alussa saattaa nopeuttaa työhuolien unohtamista, mutta yhtä lailla tärkeää on jättää aikatauluun ”löysää” aikaa. Vaikka palautumista voi aktiivisesti jouduttaa, niin osa siitä tapahtuu aina passiivisesti.

”Mitä rennompi on ja vähemmän stressaa, sen paremmin palautuu. On täysin sallittua heittäytyä sohvalle, katsella kattoon ja tyhjentää pää. Oleellista on löytää itselleen paras yhdistelmä rentoutumisen eri muodoista. Keho tietää, mitä tarvitsee”, von Wright neuvoo.

Lomalle lähtemistä voi helpottaa hoitamalla esimerkiksi alta pois pikkuhommat, jotka muuten helposti saattaisivat pujahtaa painamaan mieltä. Työpöytää ei silti tarvitse raivata tyhjäksi.

Samoin työhön paluu kannattaa suunnitella ennakkoon, ja listata muutama tehtävä, joihin tarttua ensimmäiseksi.

Paluu arkeen aloitetaan jo ennen lomaa:

  • Mieti ennakkoon, mihin tehtäviin tartut ensimmäiseksi loman jälkeen. Silloin paluu ei tunnu kaoottiselta. Kirjaa muistiin salasanat ja työt, joilla aiot aloittaa.
  • Kirjoita sähköpostin lomaviestiin, mihin mennessä lupaat vastata yhteydenottoihin. Näin et huku sähköpostitulvaan ensimmäisenä päivänä.
  • Mitäpä jos palaisit töihin keskellä viikkoa? Muutaman päivän työviikko alkuun pehmentää töihin paluuta.

Täyttä elämää koko vuosi

Kontsas tähdentää, että elämä on elettävä vuoden muinakin kuukausina kuin vain lomalle tarkoitettuna viikkoina.

”Erityisen tärkeää on palautua ihan normaalissa arjessa ja löytää kestävä rytmi koko vuodeksi niin, ettei lomalle tarvitse lähteä totaalisessa uupumuksen tilassa. Toki töitä voi välillä miettiä myös vapaa-ajalla, mutta ajatukset eivät saa stressata”, Kontsas toteaa.

Oman ajan merkitys on von Wrightin mukaan palautumisen kannalta todella suuri. Se lisää elämänhallinnan tunnetta.

”Oma aika antaa henkistä tilaa. Perheen yhteiset pelisäännöt varmistavat, että kukaan ei ota nokkiinsa, jos ei ole juuri tietyllä hetkellä muiden käytettävissä”, von Wright vinkkaa.

Kontsas ja von Wright korostavat, että itsestään huolen pitäminen on kaiken jaksamisen edellytys.

”Elämästä pitää muistaa nauttia. Aina ei tarvitse olla täydellinen tai paras. Pitkässä juoksussa pitää tyytyä optimointiin siitä, mikä on riittävän hyvää”, Kontsas kiteyttää.

Seitsemän vinkkiä kohti parempaa lomaa:

  • Anna itsellesi lupa irrottautua töistä. Se on paitsi oikeutesi, myös velvollisuutesi. Älä silti elä pelkästään lomia varten.
  • Jätä osa lomapäivistä suunnittelematta ja elä sen mukaan, miltä juuri sinä päivänä tuntuu. Palautumisen tulee kuulua päivittäiseen arkeen sekä työssä että lomalla.
  • Tee lomasuunnitelmia, mutta älä aikatauluta kaikkea. Lomille rakennetaan joskus niin valtavat paineet, että sekin stressaa.
  • Muista lomallakin hetkessä elämisen taito. Nauti pienistä asioista. Voit silti kokeilla jotain uutta ja saada sitä kautta uusia näkökulmia asioihin.
  • Uskalla pysähtyä ja rauhoittua oman itsesi ääreen. Kuuntele, mitä tarvitset ja toimi sen mukaan. Syö, nuku ja ole rauhassa. Nauti kiireettömyydestä.
  • Vietä aikaa sinulle merkityksellisten ihmisten kanssa.
  • Maistele sanaa nautinto. Mitä se sinulle merkitsee ja mistä sitä saat? Toimi sen mukaan.