16.12.2021

Arvokkaita eväitä tehtäväkierrosta

Tyyne Pennanen, Hannele Tavi ja Karoliina Närvänen haastavat itseään tehtäväkierrossa ja kannustavat kollegoitaan samaan.

Otava-konsernin strategiaan kuuluu henkilöstön suunnitelmallinen ja uudistumiseen kannustava kehittäminen. Tehtäväkierto on yksi tapaa kehittää osaamista ja toimintatapoja yhdessä kollegoiden kanssa. Mahdollisuuksista kannattaa keskustella esihenkilön kanssa.

Otavalaisen toimitus jututti kolmea tehtäväkierrossa olevaa työntekijää.

Annan toimittaja Tyyne Pennanen on tehtäväkierrossa yleisaikakauslehti Seurassa.
Annan toimittaja Tyyne Pennanen aloitti puolen vuoden tehtäväkierron Seurassa marraskuun alussa.

Tyyne Pennanen vaihtoi Annan Seuraan – hetkeksi

”Olen ollut yhdeksän vuotta Annan toimituksessa, ja neljän toimittajavuoden jälkeen kaipasin vaihtelua. Mikä tahansa muukin lehtiperhe olisi kiinnostanut minua, mutta salaa toivoin pääseväni Seuraan ja näkemään yleisaikakauslehden maailmaa.

Aloitin tehtäväkierrossa, kun koronatilanne oli nykyistä parempi ja pääsin onneksi tutustumaan Seuran toimitukseen kasvokkain. Työhön tutustuttamisen workshopissa kuulin, että Seuran toimitus on myös WhatsAppissa. Olin kauhuissani, sillä koko henkilökohtainen elämäni on WhatsAppissa enkä halunnut sotkea sitä ja töitä keskenään. Nopeasti mieleni kuitenkin muuttui: WhatsAppin ryhmät ovat olleet hirveän hauska juttu! Niillä on tärkeä yhteisöllinen vaikutus, ja ryhmien kautta on ollut kiva seurata, mitä kollegat tekevät.

Toivon, että pääsen tutustumaan Seurassa uusiin aihealueisiin ja sen avulla löytäisin uusia ideoita ja mahdollisesti yllättäviäkin uusia henkilöitä hyödynnettäväksi myös Annaan. Tällä hetkellä minua kiinnostaa erityisesti maatalous ja ruoantuotanto. Seurassa minua kutkuttaa myös pääsy maakuntiin: mitä useammin juttuidea vie Kehä III:n ulkopuolelle, sitä parempi.

Tekee hyvää aivoille ja luovuudelle, kun joutuu omaksumaan uuden konseptin ja opettelemaan uutta. Kannustankin kaikkia kollegoita tehtäväkiertoon. Varsinkin kun ikää tulee lisää, voi helposti vajota tutuilla urilla niin kutsuttuun kokemushautaan. Ensimmäisen kuukauden jälkeen oloni on samanlainen kuin ekalle luokalle mennessä: kaikki kynät teroitettuna ja intoa puhkuen!”

”Oloni on samanlainen kuin ekalle luokalle mennessä: kaikki kynät teroitettuna ja intoa puhkuen!”

Viestintäpäällikkö Hannele Tavi siirtyi tehtäväkiertoon Koululaiseen Kustannusosakeyhtiö Otavasta.
Kustannusosakeyhtiö Otavan lasten ja nuorten kirjallisuuden viestintäpäällikkö Hannele Tavi on tehtäväkierrossa Koululaisen tuottajana näillä näkymin maaliskuun 2023 loppuun.

Koululainen veti Hannele Tavia puoleensa

Minulla on taustaa sisältöjen tekemisestä Otavamedia OMAssa ja sen edeltäjissä ja kun näin Koululaisen ilmoituksen, tunsin jälleen vetoa sisältöjen tekemiseen. Otavassa olin päässyt hyvin sisälle lasten ja nuorten maailmaan. Lisäksi omat lapseni ovat alakouluiässä ja ajattelin, että nyt jos koskaan Koululainen olisi minun juttuni.

Kustantamon puolella työni on ollut nopeatempoista ja olen tottunut tekemään kymmenien kirjojen viestintää samaan aikaan. Koululaisessa olen saanut henkistä oppia yhden asian tekemiseen kerrallaan: työhön kuuluu pikkuasioiden hiomista, mille ei oikein ole ollut aikaa kolmeen vuoteen. 7-vuotias lapseni haaveilee tällä hetkellä oikolukijan ammatista, ja hän kertoo kyllä, jos valmiiseen lehteen on jäänyt virheitä.

Tehtäväkierron aikana olen myös kirjoittanut Annaan ja oppinut aikakauslehtien toimintatavoista ja päätöskulttuurista, eli saanut tärkeää ymmärrystä siitä, mitä mediat tarvitsevat. Annassa on huippueditoreja, joilta olen saanut arvokasta palautetta. Kirjoittamisen opit kantavat missä tahansa työssä.

Tärkeintä tehtäväkierron antia ovat ihmiskontaktit. Sillä että tuntee ihmisiä ja on ystäviä eri puolilla taloa, on iso merkitys. Olemme saaneet mahtavia yhteistyökuvioita aikaiseksi Otavan, Oppimisen palveluiden ja Koululaisen välillä. Syksyllä tein myös kirjailijahaastatteluja kirjamessuilla. Molempia pestejäni yhdistää se, että saan johdattaa lapsia ja nuoria lukemisen pariin. Sille palan!

”Sillä että tuntee ihmisiä ja on ystäviä eri puolilla taloa, on iso merkitys. Olemme saaneet mahtavia yhteistyökuvioita aikaiseksi Otavan, Oppimisen palveluiden ja Koululaisen välillä.”

Tehtäväkiertoon kannattaa lähteä, kun kokee, että handlaa oman työnsä hyvin. Isossa organisaatiossa on mahdollisuus vaikka mihin. Voisiko vaihtoja kokeilla myös päittäin niin, ettei tulisi työläitä rekrytointiketjuja? Samaan tyyliin kuin Helsingin kaupungilla vaihdetaan päittäin asuntoja kaksiosta kolmioon: mitä jos Oivaankin voisi laittaa ilmoituksen, jossa esimerkiksi graafikko etsisi vaihtoparia tositarkoituksella?”

Asiakasvastaava Karoliina Närvänen on tehtäväkierrossa digikehitystiimissä.
Otavamedia OMAn asiakasvastaava tuottaja Karoliina Närvänen on tehtäväkierrossa Otavamedian digikehitystiimissä näillä näkymin elokuun 2022 loppuun.

Karoliina Närvänen oppii digikehitystiimissä

”Olin ollut vasta vähän yli vuoden töissä OMAssa, eli uudehko työntekijä, enkä ollut ehtinyt miettiä tehtäväkiertoa. Oivassa huomasin kuitenkin kiinnostavan ilmoituksen kaupallisen tuottajan paikasta digikehitystiimissä. Ajattelin, että tähän suuntaan haluaisin itseäni kehittää ja tähän tehtävään minulla olisi myös annettavaa. Kesän jälkeen Kaksplus siirtyi Anna-perheen alaisuudesta digikehitystiimiin, ja työnkuvani muuttui siten, että hyppäsin siihen tuoteomistajaksi.

Olen oppinut tehtäväkierrossa tosi paljon ammatillisesti: muun muassa journalismin, myynnin ja markkinoinnin yhdistämisestä. Myös Otavamedia yrityksenä on tullut läheisemmäksi sen myötä, kun olen ollut tekemisissä eri ihmisten kanssa. Viestintätoimistotaustasta ja omien medioiden tekemisestä on ollut hyötyä tehtäväkierrossa: pystyn sanoittamaan sisältöjä kuulijakohtaisesti ja olen pystynyt luomaan siltoja ihmisten välillä. Kun pääsee tekemään yhteistyötä yksikkörajojen yli, muutosvalmiutta ja intoa uuden kehittämiselle on entistä enemmän.

Tehtäväkierto sopii periaatteessa kelle vaan. Sellaiselle, joka on avoin ja valmis lähtemään epämukavuusalueelle ja joka myös haluaa jakaa omaa osaamistaan. Kukaan tuskin tulee hakemaan sinua tehtäväkiertoon ja oikeaa aikaa ei ole − se on vain otettava.

”Kukaan tuskin tulee hakemaan sinua tehtäväkiertoon ja oikeaa aikaa ei ole − se on vain otettava.”

Monissa yrityksissä tehdään niin sanottuja TET-päiviä. Voisiko sellainen mahdollisuus olla meilläkin, eli nykyistä matalammalla kynnyksellä pääsisi tutustumaan toisen työhön ja olisi selkeät pohjat sekä prosessit lähtemiselle ja osaamisen jakamiselle?”