10.6.2020

Mitä kuuluu, Keuruun kirjapaino?

Digitalisaatio on tullut pysyväksi osaksi kirjapainotoimintaa. Koko ajan pitää olla nopeampi ja näppärämpi.

Keuruun kirjapainolla lomat ja työvuorot ovat pyörineet tuotannon 51 työntekijällä normaalisti. Kymmenen hengen vahvuinen toimihenkilöporras taas on ollut etätöissä, ja palaverit hoidetaan Teamsin välityksellä. Teamsin kautta toimivat myös etäkahvitunnit, jolloin vaihdetaan kuulumiset myyjien ja Helsingin pään tekijöiden kanssa.  

”Palaverit ovat aika paljon napakampia kuin aiemmin, asiat käydään tiiviisti läpi”, tuotantopäällikkö Panu Kupila kertoo.  

Muutoksia näkyy kuitenkin myös tuotannon tekijöiden arjessa. Kädet desinfioidaan monta kertaa päivässä ja vuorot on eriytetty niin, että jokaisen vuoron väliin jää viidentoista minuutin tauko. Näin leimauslaitteelle ja pukuhuoneeseen ei synny ruuhkia.  

Keuruun kirjapainon ruokala on tavallisesti auki myös ulkopuolisille ruokailijoille, mutta nyt tila on varattu vain oman väen käyttöön. Käsidesiä löytyy täältäkin, ja ruokalassa on ohjeistettu pitämään turvavälit toisiin ruokailijoihin. 

”Kaikki ulkopuoliset vierailut on luonnollisesti peruttu, vain pakolliset konehuollot hoidetaan”, Kupila toteaa.  

Muutosta jo ennen koronaa

Kirjapainoala oli muutoksessa jo ennen koronaa. Graafisella alalla muutoksia on ollut paljon, digitalisaatiosta on tullut pysyvä osa kirjapainotoimintaa ja ala on muuttunut nopeatempoisemmaksi.

Ala on muuttunut nopeatempoisemmaksi.

”Aiemmin saatettiin tietää monta kuukautta etukäteen, mitä töitä on milloinkin tulossa tekoon.  Nyt työt tulevat nopeammin läpi, painetaan pienempiä painoksia ja koko ajan pitää olla nopeampi ja näppärämpi”, Kupila kertoo.

Isoja investointeja on tehty

Keuruulla on investoitu viime vuonna uusiin koneisiin ja henkilöstön osaamiseen. Tuotannossa on harjoitettu moniosaamista ja ”kierrätystä”, eli kierrätetty tekijöitä koneelta koneelle. Näin pystytään taklaamaan tekemisen pullonkaulat ja varmistamaan, että tekijät pystyvät siirtymään joustavasti eri töihin.

”Juuri nyt näkymiä ei ole pitkälle tulevaisuuteen, mennään ennemminkin joustavasti päivä ja viikko kerrallaan. Hommia on kuitenkin ollut tasaiseen tahtiin. Kun Otava osti myös Kariston, syksyllä tulee ehkä senkin myötä uutta painettavaa.”

Sinänsä kirjojen painaminen tuntuu koronan aikaan mielekkäältä työltä.

”Jos joskus, niin näinä aikoina ihmiset lukevat kirjoja”, Kupila muistuttaa.

”Jos joskus, niin näinä aikoina ihmiset lukevat kirjoja.”

Kuka? Panu Kupila

Ura Otavalla: Tuli käyttöpäälliköksi Keuruulle 2011, sitä ennen työskennellyt HansaPrintissä ja Sanoma-konsernilla.

Parasta Otavalla: Monipuolinen työ ja työyhteisön henki. Painoalan supistumisesta huolimatta olemme pystyneet kehittämään toimintaa ja uusiutumaan. Sopimisen kulttuuri on ollut tässä avuksi.