13.10.2023

Kapinahenki elää Likessä

Like on ollut osa Otava-konsernia jo liki puolet 36-vuotisesta historiastaan. Kustantamon 20-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistun Like on Like -juhlakirjan esipuheessa kirjoitettiin: ”Like on sekoitus idealismia, vallankumousta ja bisnestä.” Vieläkö linja pitää?

Like Kustannus perustettiin vuonna 1987, ja se siirtyi Otavan omistukseen vuonna 2006. Yksi Liken perustajista, Hannu Paloviita, ehti palkata Mari Hyrkkäsen Likeen edellisenä vuonna. Nykyään Hyrkkänen on Liken tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö.

”Koen, että jatkamme vahvasti Liken tutulla linjalla: yhteiskunnallinen kantaaottavuus, reagoiminen ajassa näkyviin ilmiöihin ja aktivismi jatkuvat edelleen. Otava kunnioittaa Liken henkilökunnan osaamista, ja Like hyötyy valtavasti esimerkiksi konsernin viestintä- ja markkinointiosaston resursseista sekä yhteistyöstä Otavan kirjapainon ja Suomalaisen Kirjakaupan kanssa. Muistamisen arvoinen historia on yksi Liken vahvuuksista, mutta tärkeintä on pysyä ajassa kiinni ja myös uudistua”, Hyrkkänen kertoo.

Like tunnetaan muun muassa rock-kirjoista.

”Musiikkikirjat, kuten elämäkerrat ja vetävästi kirjoitetut bändihistoriikit ovat edelleen vahvasti osa kustannusohjelmaamme. Teemme muutenkin sujuvasti eteneviä, ajankohtaisia tietokirjoja, joiden kerronta tempaa mukaansa”, Hyrkkänen jatkaa.

”Yhteiskunnallinen kantaaottavuus, reagoiminen ajassa näkyviin ilmiöihin ja aktivismi jatkuvat edelleen.”

– Mari Hyrkkänen

Hänen mielestään tietokirjapuolella työskentelyssä parasta on se, että siinä oppii koko ajan uutta.

”Innostun aina siitä, mikä on parhaillaan työn alla, erityisesti jos se muuttaa omaa ajatteluani jollain perustavalla tavalla. Silloin tiedän teoksella olevan painavaa sanottavaa. Tänä vuonna julkaisimme esimerkiksi Salla Fagerströmin Kymmenen kirveeniskua, joka on jännittävä true crime -kirja, mutta samalla se syventää ymmärrystä kuurojen vähemmistöhistoriasta. Kaunokirjallisuuden puolella Liken ajankohtaisuudesta kertoo Sara Al Husainin omakohtainenromaani Huono tyttö, joka kertoo Suomessa kasvaneen muslimitytön pakkoavoliitosta”, Hyrkkänen kertoo.

Like Kustannuksen viisihenkiseen toimitustiimiin kuuluvat ​Sara Nykänen ja Milla Karppinen (ylärivi vasemmalta oikealle) sekä Maarit Halmesarka, Mari Hyrkkänen ja Jaakko Launimaa (alarivi).

Noin 40 uutta nimikettä vuodessa

Useimmat suomalaiset kustantamot ovat vähentäneet julkaistujen nimikkeiden määrää viime vuosina. Tänä vuonna Like julkaisee noin 40 nimikettä, kun vuonna 2004 määrä oli noin 120.

”Jokainen teos kustannusohjelmassamme on tärkeä. Oman työni ydin on Liken kotimaisen kaunokirjallisuuden listan rakentaminen. Luen käsikirjoituksia, editoin ja pidän yhteyttä kirjailijoihin. Parasta työssäni on nähdä, kun kirjat löytävät lukijansa. Vaikeinta on kielteisen kustannuspäätöksen jälkeen kohdata kirjailijan pettymys”, Liken kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Jaakko Launimaa kertoo.  

Hänen tavoitteensa on, että Liken kirjat herättävät keskustelua ja ne voivat poiketa rohkeasti valtavirrasta.

”Olemme myös muusikkokirjailijoiden kustantamo.”

– Jaakko Launimaa

”Olemme myös muusikkokirjailijoiden kustantamo. Esimerkiksi Kauko Röyhkä, Marko Annala, Tommi Liimatta ja Jouni Hynynen ovat kaikki julkaisseet kaunokirjallisuutta Liken kautta. Vaalimme hyviä suhteita kirjailijoihimme ja panostamme kirjallisuuteen, joka ottaa kantaa, jolla on yhteiskunnallista painoarvoa, ja joka lisää ymmärrystämme ihmisyydestä. Tällaisia kirjailijoita ovat esimerkiksi Sofi Oksanen, Rosa Liksom ja Hanna-Riikka Kuisma”, Launimaa toteaa.

Hän ei pidä digitalisaatiota uhkana kustantamoille.

”Uudet formaatit ovat tuoneet uusia yleisöjä kirjoille. Tutkimusten mukaan nuoret ovat löytäneet e- ja äänikirjat, mikä on hyvä asia kirjan tulevaisuuden kannalta. Otamme jatkuvasti huomioon eri formaatit. Esimerkiksi sarjallisten kirjojen suosio korostuu äänikirjoissa, joten pohdimme sarjallisuutta uusien teosten kohdalla”, Launimaa kertoo.

Jaakko Launimaa ja Mari Hyrkkänen valmistautuvat parhaillaan Helsingin kirjamessuihin. ”Messuilla pääsee näkemään kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamisista syntyvän ilon”, Launimaa toteaa.

Kustantamonimet osana Otavan konsernia

Like on yksi Otavan kustantamonimistä, joita kutsutaan englanniksi nimellä imprint. Koko konsernin kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja on Antti Kasper. Kaikki Otavan kustantamonimet tekevät entistä enemmän yhteistyötä keskenään.

”Uudistuneessa organisaatiossamme meillä on kolme pääkirjallisuuslajia: kaunokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus ja tietokirjallisuus. Näiden sisällä rakennamme kustannusohjelmaa alalajeittain. Tänä vuonna esimerkiksi konserni kustantaa noin 170 kaunokirjallisuuden uutuuskirjanimekettä, jotka jakautuvat kustantamonimien kesken”, Kasper toteaa.

”Markkina ympärillämme muuttuu, ja myös kustantamobrändejä on päivitettävä jatkuvasti.”

– Antti Kasper

”Kullakin kustantamonimellä on omat painopisteensä. Kustannusohjelma rakennetaan lajikohtaisesti, ja samalla pohditaan, minkä kustantamonimen listalle teos sopii parhaiten. Samalla jokaisen kustantamonimen brändi ja linja kirkastuvat. Markkina ympärillämme muuttuu, ja myös kustantamobrändejä on päivitettävä jatkuvasti”, Kasper jatkaa.

Kirjailijoilla ja erityisesti kotimaisilla kirjailijoilla on tietysti myös sanavaltaa kustantamonimen valinnassa.

”Jotkut kirjailijat ovat olleet pitkään tietyn kustantamonimen kirjailijoita, ja he identifioituvat vaikkapa Likeen. Emme tietenkään lähde muuttamaan vakiintuneita suhteita. Esimerkiksi Sofi Oksanen ja Tommi Liimatta ovat nimenomaan Liken kirjailijoita, ja käännöskirjallisuudessa Like on pitkään julkaissut vaikkapa Jens Lapiduksen ja Karl Ove Knausgårdin teoksia”, Kasper toteaa.

Like jatkaa toimintaansa entiseen malliin Uudenmaankadulla, Otavan kivilinnan sisäpihalla sijaitsevassa puutalossa. Samassa viihtyisässä talossa toimivat Nemo, Karisto ja F-Kustannus.